U heeft als werkgever op basis van artikel 6:107a Burgerlijk Wetboek (BW) een zelfstandig vorderingsrecht op de aansprakelijke partij.
Netto loon
Uit lid 2 van artikel 6:107a BW volgt dat het regresrecht van de werkgever wordt beperkt door het “civiel plafond”. De wetgever omschrijft dit als volgt:
“…doch ten hoogste tot het bedrag, waarvoor de aansprakelijke persoon, bij het ontbreken van de loondoorbetalingsverplichting aansprakelijk zou zijn…” Artikel 107a lid 2 BW
Concreet betekent dit dat u alleen het netto loon kunt verhalen op de aansprakelijke partij. Het zogenaamde bruto-gedeelte, waaronder de sociale premies, loonbelasting en de pensioenpremie, kunnen helaas niet worden verhaald. De aansprakelijke partij zou bij vergoeding hiervan namelijk meer aan u als werkgever moeten betalen dan aan uw werknemer wanneer deze zelf de schade zou hebben gevorderd.
Uit lid 3 van artikel 6:107a BW volgt dat u, naast het netto doorbetaalde loon, ook recht heeft op vergoeding van de redelijke kosten ter bevordering van de re-integratie. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan:
- Kosten van de arbodienst/bedrijfsarts;
- Kosten voor het inschakelen van een re-integratiebureau;
- Interne administratiekosten: kosten voor het opstellen van wettelijk verplichte documentatie en correspondentie;
- Kosten voor het aanpassen van de werkplek;
- Vervoerskosten;
- Kosten voor her- of bijscholing.